2024-01-06

2024 metų apžvalga. Minkšto nusileidimo lūkesčiai

Krentanti JAV infliacija ir galimas FED palūkanų normų mažinimas vis labiau lemia kalbas apie ,,minkštą‘‘ ekonomikos nusileidimą nei stiprią recesiją ir ilgalaikę meškų rinką. Lydintys ekonomikos indikatoriai rodo galimai lėtėsiantį ekonomikos augimą, tačiau ne didelius kritimus. Nors tikimybės ,,minkštam‘‘ nusileidimui didėja, rinkos šiuo metu vis dar įskaičiuoja vienaženklius pelnų augimus kompanijoms, taip pat pozityvias grąžas akcijų rinkoms.

Pažvelkime, kaip situaciją vertina JP Morgan banko strategai. Apžvalgoje peržiūrima situacija su valstybės skola, reguliaciniai iššūkiai didžiosioms JAV kompanijoms, Japonija ir kiti svarbūs faktoriai 2024 metams.

 

2024 Apžvalga. Rinkos lūkestis – ekonomikos kritimas į ,,pūkų‘‘ pagalvę . Ar tikrai šis lūkestis pagrįstas?

 

Paprastai rinkos pradeda kristi ir pasiekia dugnus iki to laiko, kai realioje ekonomikoje pamatome dugną. Kol kas kritimo dar neturėjome. Rizika sulaukti recesijos šiais metais yra, tačiau FED nuteikia pozityvo dėl planuojamo užtikrinti likvidumo bankams.

Iššūkis investuotojams bus viešojo sektoriaus finansai, taip pat iššūkiai mega kapitalizacijos kompanijoms - kylančios reguliacinės rizikos. Taip pat rizikas kelia tai, jog akcijų rinkose didelę koncetraciją turi mega cap kompanijos. 2023 metais SP500 indekso kompanijų pelnai buvo tokie – augimas 33 procentais mega cap kompanijose ir kritimas 5 % visoms kitoms. SP500 indeksas labai priklausomas nuo didžiųjų kompanijų ir tai kelia rizikas. 2024 metai laukiami kai lėtėjančio BVP, vienženklio pelnų augimo ir SP500 indekso grąžą progozuojama geriausiu atveju vienženklė.

Please publish modules in offcanvas position.